Pigmentvlekken

Pigmentvlekken worden veroorzaakt door een opeenhoping van pigmentcellen in de opperhuid. De huid is onze verpakking en is daardoor een van onze belangrijkste organen, want zonder de huid zouden we niet kunnen bestaan.

Pigment en zonlicht

De zon is onze vriend, maar tegenwoordig ook onze vijand. Onze huid beschermt ons tegen UV stralen, door melanine (pigment) aan te maken. Pigment zorgt voor de kleur van de huid, maar ook voor de kleur van je haar en bijvoorbeeld de iris van de ogen. Door teveel aan zonlicht kunnen de pigmentcellen in de war raken. Door deze verstoring  ontstaat er een ophoping van pigment op een bepaalde plek.

Wat doet de huid voor ons?

 Beschermen

De huid zorgt voor communicatie met de buitenwereld. Door pijn te voelen en dingen te kunnen aanraken beschermt het ons tegen de gevaren met de buitenwereld. Het beschermt ons tegen invloeden  van buitenaf, bijvoorbeeld tegen bacteriën, het voorkomt dat we uitdrogen en reguleert ons lichaamstemperatuur.  De huid zorgt ook voor de botten door vitamine D aan te maken.

Invloeden van buitenaf

Dagelijks wordt de huid blootgesteld aan kou, zon, chemische stoffen, water, droogte, dit zorgt ervoor dat de huid beschadigingen oploopt. De huid heeft gelukkig het vermogen om zich heel snel weer te herstellen.

Huidklachten

Jammer genoeg gebeurt het maar al te vaak dat de huid zich niet meer volledig kan herstellen. Door uitdroging van de huid of verstoring van de huidflora  (pH-waarde) wordt de huid kwetsbaar. Dit kan huidirritatie geven doordat de vetlaag van de huid is aangetast, dit geeft jeuk, roodheid of andere irritaties.

 

Soort pigmentvlekken

Ouderdomsvlekken

Pigmentvlekken veroorzaakt door de zon. Hieronder vallen ouderdomsvlekken en levervlekken. Komen vaak op latere leeftijd voor. De ouderdomsvlekken ontstaan overal op het lichaam maar, vooral op de handen en op het gezicht. De vlekken zijn vaak bruin van kleur of zelfs rood. Ouderdomsvlekken zijn ongevaarlijk, maar in sommige gevallen kan het een voorbode zijn van huidkanker. Als de vlek snel groter wordt of een rare, rafelige rand heeft, gaat jeuken of zelfs gaat bloeden is het aan te raden om contact op te nemen met een arts. Bij ouderdomsvlekken komt dit slechts in enkele gevallen voor.

Zwangerschapsmasker

Melasma of Chloasma is een bruine verkleuring in het gezicht en soms in de hals. Deze verkleuring ontwikkelt zich langzaam zonder dat er vooraf een probleem met de huid is. Je huid krijgt een grote pigmentvlek in het gezicht. Door deze bruine verkleuring op het voorhoofd, jukbeenderen, de bovenlip en de kin, ontstaat er een soort van masker. Deze vorm van pigmentatie wordt veroorzaakt door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Verdwijnt vaak na de zwangerschap. Bij een volgende zwangerschap kan het masker weer opkomen. Maar soms ook bij het gebruik van anticonceptie of zonder zwangerschap.

Aangeboren pigmentvlekken

Moedervlekken zijn aangeboren pigmentvlekken. Een veel voorkomende moedervlek is de cafe au lait macula “ koffie met melk vlek” is een goedaardige vlek die vroeg na de geboorte is te zien.

Vitiligo

Vitiligo is wanneer de huid pigment verliest. De huid krijgt kleine tot grote witte plekken op de huid. Bij deze huidaandoening zijn er geen pigmentcellen aanwezig in de opperhuid. Vitiligo kan al op zeer jonge leeftijd zichtbaar worden, maar het meest komt dit voor na het 20e levensjaar.

Overige pigmentvlekken

Pigmentatie ontstaat met regelmaat door wondjes, huidirritatie, acne, eczeem en littekens. Tijdens het helingsproces van de huid ontstaat er jeuk. Met als gevolg dat we gaan krabben, hierdoor ontstaat er een huidbeschadiging waardoor de huid bruin kleurt.

Behandeling

Het behandelen van pigmentvlekken begint bij jou! Dit houd in dat je de huid moet beschermen tegen de zon en moet nagaan wat de oorzaak kan zijn van de pigmentvlekken.

In de Salon zijn hiervoor specifieke behandelingen mogelijk om de pigmentatie te vervagen. Daarnaast krijg je advies welke producten je thuis kunt gebruiken, maar ook hoe je de huid kunt beschermen.Wil je meer weten, vraag hieronder een gratis adviesgesprek aan.

    Wil je direct een afspraak maken? Vul dan onderstaand contactformulier in. Lees eerst onze privacyverklaring. Je mag ook een berichtje sturen naar 0613796998.