Rosacea

 Overeenkomst en verschillen

Couperose komt voor bij vrijwel alle mensen met rosacea, soms al in een vroeg stadium, bij de ander als “rest”verschijnsel. Tegelijkertijd is het niet zo dat iemand met couperose per se ook rosacea heeft.

 Het hebben van couperose en rosacea is vervelend. Je gezicht is de hele dag roodgekleurd. Vaak zijn je neus, wangen, voorhoofd en een gedeelte van je kin aangetast. Maar couperose en rosacea kunnen behandeld worden!

chronische huidaandoening

Rosacea komt dan ook op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes (acne); meestal niet voor het dertigste jaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er vaak last van. Bij mannen komt het minder vaak voor, maar soms in zeer ernstige vorm , waarbij de neus ernstig misvormd is door woekering van het bindweefsel.

Het is een huidaandoening waarbij de huid wordt overheerst door overmatige roodheid en soms zelfs met puistjes. Het wordt daarom ook wel “acne rosacea” genoemd, maar het heeft met acne eigenlijk weinig te maken. Daarnaast heeft deze huid vaak onderhuidse ontstekingen die pijnlijk of overmatig jeuk kunnen veroorzaken.

Mijn behandelingen zijn specifiek gericht jou van deze vervelende zaken af te helpen.

Het plan van aanpak is jou van buitenaf een gezond uiterlijk te geven en van binnenuit sterker en steviger te maken.

Samen pakken we de overmatige roodheid en de zwakke bloedvaten aan die kenmerkend zijn voor deze huidaandoening.

Oorzaken

Wat rosacea precies veroorzaakt is niet duidelijk, alhoewel erfelijkheid zeker een rol speelt. Wat  rosacea kan verergeren is:

Voeding en levensstijl

Sterk gekruid of (te) warm eten. Warme dranken en alcohol zorgen voor een tijdelijke verwijding van bloedvaatjes, net als chocola, cafeïne, zuivel en zeevruchten. Ook stress verwijdt de bloedvaten, met roodheid tot gevolg. Roken onttrekt vitamine C aan de huid, wat het bindweefsel verzwakt. Sport geeft een verhoogde druk op de bloedvaten.

 

Klimaat

Zowel ‘s winters als ‘s zomers kunnen rosacea en couperose verergeren. Vaak treedt in de zomer verbetering op, maar soms wordt het onder invloed van de zon en warmte juist erger; dit stimuleert de roodheid en geeft (nog meer) verzwakking van het bindweefsel. Ook de overgang van kou naar warmte kan een trigger zijn, reden waarom je beter de sauna kunt mijden.

 

Verzorgingsproducten

Verzorgingsproducten die niet op jouw couperose of rosacea huid zijn afgestemd bevatten vaak huid irriterende stoffen, zoals zeep, minerale oliën, alcohol en kunstmatige geur- en kleurstoffen. Ook (overmatig) peelen heeft een averechts effect; evenals acne producten, aangezien zij vaak eucalyptus, menthol of pepermunt bevatten. Kies zoveel mogelijk voor één merk en wissel niet te vaak, dit maakt de huid nog gevoeliger.

Gebruik je nu producten, maar er is geen verbetering. Klik dan hier en maak een afspraak voor een gratis consult.

    Wil je direct een afspraak maken? Vul dan onderstaand contactformulier in. Lees eerst onze privacyverklaring. Je mag ook een berichtje sturen naar 0613796998.